Poznaj Najważniejsze Składniki Odżywcze To W Rybach
28 kwietnia, 2020Poznaj Najważniejsze Składniki Odżywcze To W Rybach Świeże ryby – często te szerokie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale i hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy a inne składniki odżywcze. Jakie z nich karmić i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, wprowadzając do niego ryby morskie i słodkowodne.
Poznaj Najważniejsze Składniki Odżywcze To W Rybach
Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze większej otwartości na kolejne smaki, a jeszcze będącej świadomości zdrowego odżywiania – jest stale małe. Przeciętny Polak kosztuje ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, by jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich zaleta odżywczą i prozdrowotną. Jakie elementy można wyszukać w rybach?
Kwasy omega-3
W rybach morskich obecne są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wykonywanie tych związków na system dobry istnieje nie do przecenienia: począwszy od dobrego nacisku na wspieranie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Coraz częściej trzyma się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, i nawet z profilaktyką nowotworów.
Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:
fosfor (bierze start w tokach regeneracyjnych),
selen (ma służenie antyoksydacyjne i utrzymuje komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga normalne działanie tarczycy),
fluor (pamięta o stan kośćca i wzmacnia zęby).
Oraz w mięsie ryb obecne są witaminy: A, E i C. Czyni ono zarówno wartościowe źródło witaminy D, która jest wyjątkowo istotna w utrzymaniu homeostazy organizmu, pamięta o jego solidność i korzysta związek z odpowiednią funkcją układu hormonalnego.
Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb daje się wysoką ilością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i przez niego niewytwarzanych. Odznaczają się wysoką strawnością a są przyswajane w niedaleki 90%. Uważa zatem skuteczny nacisk na pełny stan odżywienia organizmu – i przy tym wpływa budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.
zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach