Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Ważne W Rybach

Poznaj Najważniejsze Elementy Odżywcze Ważne W Rybach

28 kwietnia, 2020 0 przez Mikołaj Online

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze To W Rybach Świeże ryby – zwłaszcza te ciężkie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale także hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy i nowe składniki odżywcze. Jakie z nich spożywać i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, wprowadzając do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze To W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo coraz większej otwartości na różne smaki, a i będącej świadomości zdrowego odżywiania – jest zazwyczaj małe. Przeciętny Polak spożywa ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich wartość zdrową i prozdrowotną. Jakie składniki można zlokalizować w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich to są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Działanie tych kontaktów na układ ludzki stanowi nie do przecenienia: rozpocząwszy od pozytywnego nacisku na wspomaganie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natury. Coraz częściej komponuje się kwasy omega-3 z działaniem antydepresyjnym, i choćby z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze udział w tokach regeneracyjnych),
selen (jest robienie antyoksydacyjne i dba komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy),
fluor (pamięta o stan kośćca i wzmacnia zęby).
Jeszcze w mięsie ryb to są witaminy: A, E i C. Obejmuje ono oraz bogate źródło witaminy D, jaka jest szczególnie istotna w życiu homeostazy organizmu, dba o jego moc także planuje związek z odpowiednią pracą układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb przyznaje się sporą ilością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i przez niego niewytwarzanych. Przedstawiają się wysoką strawnością a są brane w około 90%. Traktuje toż dobry pomysł na pełny stan odżywienia organizmu – i przy tym określa budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach